תמ"א 38 הנה תוכנית מתאר ארצית, שהוכנה ביוזמת המועצה הארצית לתכנון ולבניה, ואשר אושרה בשנת 2005.
מאז אישורה של התוכנית, קיבלו הרבה מאוד בניינים אישור ליישומה של התוכנית. החוק המחייב של חיזוק מבנים בפני רעידות אדמה, הוא ת"י 413 שנכנס לתוקף כבר בשנת 1980. עפ"י משרד השיכון, מרבית הבניינים שהוקמו עד שנת 1980, אינם עומדים בדרישות של מבנים חסינים בפני רעידות אדמה.
אם חלילה תתרחש רעידת אדמה בישראל, היא עלולה לגבות מחיר יקר לחיי אדם.
אחת הסיבות שבגללה הבניינים הללו אינם חסינים, היא בגלל שבתקופה ההיא, לא היו חומרי גלם איכותיים כמו היום וגם שיטות הבנייה לא היו אז כל כך משוכללות.
סיבה נוספת היא שרוב הבניינים שבנה משרד השיכון כדי לשכן בהם עולים חדשים, נבנו בחפזה, תוך שימוש בחומרי גלם ובשיטות בנייה זולות.
גם התשתיות באזורים הללו רעועים, ולכן פרויקט של תמ"א הרבה פעמים מתייחס גם לשיפור סביבת הבניין והתשתית ולא רק לבניין עצמו.
תהליך של תמ"א 38
תהליך של תמ"א 38 מתקיים באישור הועדה המקומית לתכנון ובנייה בעירייה. בדרך כלל יהיה מדובר על בניין בן 30 או 40 שנה ואף יותר, שהדיירים מעוניינים לשפץ ושאינו עומד בתקן שנקבע לרעידות אדמה. במקרה כזה הם גם זכאים לתוספות בנייה. תוספות אלה צריכות לקבל אישור של הועדה המקומית לתכנון ולבנייה.
במקרה שמדובר בבניין שנבנה אחרי 1980, אבל מהנדס קובע כי הם לא עומדים בתקן נגד רעידות אדמה, הם יכולים לעשות תמ"א 38 אבל הם לא יהיו רשאים לתוספות בנייה.
עלות חיזוק מבנים הנה גבוהה, ולכן רק במעורבותו של יזם ניתן לעשות תמ"א 38, ללא תשלום של הדיירים. בתמורה יקבל היזם דירה על הגג של אותו בניין, בוודאי פנטהאוז, והוא יצטרך לממן מעלית אם אין בבנייה, ליצור חנייה, גינה, לשנות את חזית הבניין ולשפר את סביבת הבניין.
תמ"א 38 במקומות אטרקטיביים
אין ספק כי באזורים מבוקשים, יש מבול של תוכניות תמ"א 38- התחדשות עירונית. לפעמים מדובר ביותר מדירה אחת אותה יקבל היזם, וזה אמור להשתלם לו מבחינה כלכלית, אם זה קורה בבניין ברחוב או באזור יקר.
לתוכנית תמ"א 38 צריכים הדיירים לתת אישור ולהסכים, ולכן עוד לפני ביצוע התוכנית, יצטרך לקבל היזם את אישור כל הדיירים לתמ"א.
יש לומר כי היום, בניינים שנכנסים לתוכניות של תמ"א 38, לא עושים את זה בעצמם, אלא שוכרים את שירותיה של חברת ניהול כמו שדמור שתדאג לפרויקט, ובעיקר לזכויות של הדיירים מול היזמים.
תמ"א 38- אתם חייבים חברת ניהול
המצב האופטימלי מבחינת הדיירים שהבניין שלהם נכנס לתוכנית תמ"א 38, היא לאפשר לחברת ניהול לנהל את הפרויקט מול היזם. חברת ניהול כמו שדמור, מפקחת על כל תהליך הבנייה, דואגת שההתחייבויות של היזם או הקבלן מתבצעות בשטח, ודואגת לאינטרסים של הדיירים.
אם אתם רוצים לבדוק את זכאות הבניין שלכם לתוכנית תמ"א 38 אתם מוזמנים להתקשר אלינו.