פרויקט שיקום שכונות הוא פרויקט עליו הכריזה ממשלת ישראל השמונה עשרה בראשות מנחם בגין ב-1977, ובמסגרתו שוקמו 160 אזורי מצוקה בישראל.
באזורים אלה היו בניינים אשר נבנו בחפזה על ידי הממשלה בשנות ה- 50 לצורך פתרונות דיור למאות אלפי העולים שהגיעו לאחר קום המדינה. בניינים אלה נבנו באיכות חומרים ועבודה נמוכים, ובחלוף 20 שנה כבר נראו בלויים ומוזנחים.
במסגרת הפרויקט הושם דגש על שני תחומים עיקריים. האחד, שיפוץ פיזי, שכלל שיפוץ מעטפת הבניין ושאר האזורים הציבוריים שבו, כגון חדרי מדרגות וגינה בחצר. התחום השני, שהוגדר כלא פחות חשוב, היה החברתי. במסגרתו סופקו לתושבים מספר אפשרויות לפעילות חברתית בתוך השכונה כמו מתנס"ים וספריות.
למעשה ההשפעה של שיקום השכונות, בראייה לאחור, הייתה מזערית. לאחר מספר שנים חזרו הבניינים המחודשים למצבם המוזנח המקורי, בגלל חוסר תשומת לב של הדיירים. גם הפעילות החברתית השכונתית הלכה ודעכה עם השנים.
ההתפתחות העדכנית של שיקום השכונות ההיסטורי הוא פרויקט התחדשות עירונית.
מה קורה בהתחדשות עירונית?
הלקחים שנלמדו מפרויקט שיקום השכונות המיתולוגי מיושמים היום בפרויקט התחדשות חברתית.
במקום לבצע שיפוץ חיצוני קוסמטי של מבנים ישנים שנבנו ברמת ביצוע נמוכה, בהתחדשות חברתית לא נכנסים למיטה חולה. כל דיירי הרחוב או השכונה בהם מבוצע הפרויקט מפונים (מרצון) מבתיהם, משוכנים בדירות שכורות עד סוף העבודות, וכל הבניינים נהרסים עד היסוד.
תכניות חדשות מתוכננות, הן לבניינים עצמם כמו לכל בניין חדש שעומד להיבנות, אבל גם לכל סביבת הפרויקט, כמו למשל תשתיות חדשות של מים חשמל ותקשורת, שינויים בצירי תנועה, דאגה מיוחדת להשארת או יצירת שטחים ירוקים בין הבניינים, ותוספת שירותים חברתיים או מסחריים בקרבת הפרויקט.
מובן מאליו שבניית בניין חדש לחלוטין במקום הבניין הישן גורמת לשיפור באיכות החיים של כל משפחה שנכנסת לדירה חדשה, נקייה ומאובזרת בארונות, חלונות ותריסים חדשים.
המגורים בבניין חדש לחלוטין גם הם גורמים לשיפור באיכות החיים. חדרי מדרגות מצוחצחים, מעלית חדשה, חנייה במידת האפשר, גינה ותאורה היקפית, כל אלה גורמים לדיירים להרגיש שעברו לדירה חדשה למרות שבעצם הכתובת בתעודת הזהות לא השתנתה.
הדאגה לתשתיות חדשות ומודרניות מונעת תקלות שהיו בעבר במערכות הביוב, המים והחשמל. במרכז הארץ, התחדשות עירונית מאוד נפוצה, למשל התחדשות עירונית בת ים.
גם המודעות הרבה לפיתוח שטחים ירוקים מעלה את איכות חיי הדיירים. בזמן הבנייה המהירה בשנות החמישים הדבר האחרון שעניין מישהו היו דשא ועצים. בהתחדשות עירונית שמים דגש רב על הכנסת מרחבים ירוקים בין הבניינים, מה שתורם ללא ספק לעלייה באיכות החיים, באפשרויות הבילוי של ילדים בשכונה ואף איכות האוויר בסביבה.
במסגרת פרויקט התחדשות חברתית נלקחים בכובד ראש מאפייני החיים של אוכלוסיית השכונה. השינויים שנעשים במרחבים הציבוריים מתחשבים במאפיינים אלה ועוזרים לדיירים שחוזרים לבתים חדשים להרגיש שחזרו למקום מוכר ולא מנוכר, מה שיכול היה לקרות אם התכנון הסביבתי היה טכני ונעשה רק על שולחן השרטוט.