כבר בשנות ה-90 קבעה הממשלה באיזה דרך ניתן לחדש ולקדם פרויקטים של התחדשות עירונית. גם הכנסת חוקקה כמה חוקים כדי לתמוך בפרויקטים של התחדשות עירונית שהם חובה בשכונות ותיקות בבניינים מאוד ישנים.
גם העיירה יכולה להקים פרויקטים של התחדשות עירונית ע"י כך שהיא תשנה את תוכנית התב"ע שלה (תוכנית בניין עיר) מתוך מחשבה איזה בנייה יכולה להיות שם, כמה דירות אפשר להוסיף וגם חשיבה על שיפור הסביבה והאזור כולו עם פארקים, גינות ועוד.
פינוי בינוי למשל הוא מסלול אחד בו ניתן לעשות התחדשות עירונית. מדובר בדרך כלל על אותם בניינים בלתי מנוצלים לגובה ולרוחב, שנבנו בשנות החמישים, שישים. הם מכילים בדרך כלל בין שניים לשלושה חדרים קטנים ובפינוי בינוי ירימו לגובה בניין לפחות עם שלושה חדרים שאחד מהם ממ"ד ובכל מקרה הדיירים ירוויחו.
התחדשות עירונית- מקבלים בית חדש
הרבה אנשים לא מבינים מה המשמעות של פינוי בינוי ונרתעים מעזיבת ביתם הדבר היחיד שיש להם לטובת פרויקט כזה.
מי שעושה פינוי בינוי בדרך כלל מרוויח בגדול. כל דייר מקבל דירה עם תשתית של חשמל ואינסטלציה חדשים, תשתית למזגן ולמדיח. חדרים שנבנים באיכות של היום, ריצוף חדש, ארכיטקטורה מתקדמת, בית מהנייר במקום הבית הישן והאהוב אומנם, אבל ישן!!!
יש לומר כי אכן זהו סוג של משבר לעזוב בית ולחכות לבית החדש, אבל זה בהחלט כדאי לכל מי שבסופו של דבר יקבל בית חדש שערכו הרבה יותר גבוה ממחיר הדירה הישנה.
פינוי בינוי – מי מפקח על הפרויקט שלכם?
בניינים שמיועדים לפינוי בינוי זקוקים ליזם שייקח את הפרויקט הזה לידיים.
זה לא פשוט לעזוב דירה ולא לדעת מה מקבלים? האם הקבלן אמין, האם חומרי הגלם איכותיים. האם נקבל את כל מה שהובטח לנו. לדיירים יש המון שאלות ובצדק.
לכן בניין שהולך לעבור תהליך של פינוי בינוי, עדיף שייקח חברה שהמקצוע שלה זה לפקח על התהליך. חברת שדמור פרויקטים למשל עוסקת בפרויקטים של פינוי בינוי. נציג מטעמם מנהל את כל הפרויקט ובדרך כלל לטובת הדיירים. שירות כזה מבטיח לכם פרויקט פינוי בינוי בראש הכי שקט שיש.
התחדשות עירונית – ככה זה התחיל
הרבה מאוד בניינים בארץ בעיקר בין השנים 1950-1970, נבנו במהירות כדי לספק מגורים לעולים החדשים. המהירות הזו חסכה בשיטות וטכניקות של בנייה, בחומרי גלם ובאופן כללי בכסף והתוצאה- בארץ עומדים מאות אלפי בנינים לא ראויים. תשתיות נחותות, כל חורף סכנת הצפות, מערכות חשמל לא בטוחות והזנחה מכל עבר.
הבניינים הללו נבנו גם בשכונות במרכז הארץ וגם בשכונות בפריפריות והיו אלה בעיקר בנייני רכבת בלתי נגמרים עם לפחות שלוש כניסות, כמה שיותר בניינים גדולים כדי שיוכלו לאכלס כמה שיותר משפחות, מי בכלל חשב על איכות בנייה.
אבל יש מי שחושב על זה היום. בשכונות רבות בתים מסוכנים למגורים, הזקוקים לשיפוץ או לבנייה מחודשת. רוב הבניינים סובלים מהזנחה גם במראה וגם בבלאי המצטבר והפתרון היחידי למצב הזה זה התחדשות עירונית.
מחדשים בית- מחדשים גם רחוב…
בדיוק כמו שבית ישן זקוק להחלפה של מרצפות, מערכת אינסטלציה שלא הוכיחה את עצמה, מערכת חשמל לא בטוחה והיעדר תשתית למזגן או למדיח, כך יש גם רחובות שלמים בשכונות מסוימות שסובלים מבלאי מצטבר וזה לא קורה רק בבניין אחד, לפעמים זה רצף של כמה בניינים ולכן צריך לעשות התחדשות עירונית.
בהתחדשות עירונית, מפנים את הדיירים מהבתים שלהם ושוכרים עבורם מקום חלופי למגורים, הורסים לחלוטין את הבניינים הישנים ובונים בניינים חדשים לתפארת.
מצד אחד הדיירים מקבלים דירה יותר גדולה בבניין מטופח וחדש ומצד שני העיריה מייצרת עוד כמה דירות לרווחת תושבי האזור.
התחדשות עירונית היא חובה בהמון שכונות שהבתים בהם אינם ראויים למגורים. חברת שדמור פרויקטים מנוסה בתהליכי התחדשות עירונית ברחבי הארץ, התחדשות עירונית רמת גן, התחדשות עירונית גבעתיים, התחדשות עירונית בת ים ועוד ערים נוספות.