בפרויקטים של התחדשות עירונית, עוסקות כמה חברות נדל"ן מקצועיות שמלוות פרויקטים של התחדשות עירונית כמו למשל בגבעתיים, רמת-גן, בת-ים ועוד.
גם משרד השיכון משביח תשתיות בישובים ותיקים משנות החמישים והשבעים, אז הייתה שיא הבנייה בכל הערים והישובים בארץ. מדובר על שכונות שנבנו בין השנים 1950-1998. רמת הבנייה והאיכות בבניינים האלה נחותה מאוד בעיקר בהשוואה לבניינים שנבנו אחר כך עם שיטות בנייה וחומרי גלם שונים וטובים יותר.
חברות של התחדשות עירונית, עושות זאת בדרך כלל בשכונות ותיקות.
פיתוח תשתיות ובנייה מחדש- התחדשות עירונית
לא רק הבניינים בשכונות ותיקות סובלים מנחיתות בנייה וחוסר איכות, גם הסביבה שלהן מיושנת, מוזנחת וזקוקה לשיפוץ דחוף.
משרד השיכון מחליף מדרכות, תאורה, ניקוז. מפתח שטחים ציבוריים ומקצה גם גינות ופינות משחק. אבל הוא לא מחליף למשל את תשתיות המים והביוב, ואלה סובלים מהרבה מאוד בעיות שממררות את חייהם של תושבי שכונות ותיקות ובעיקר בעתות החורף. הגשמים הופכים לבריכה אחת גדולה, הכביש מוצף ועד שלא יבנו שם כביש חדש או מדרכה זה יהיה המצב.
בפרויקטים של התחדשות עירונית בתוכניות תמ"א 38/2 מכניסים מערכות ביוב, מים אינסטלציה חדשות.
מה בין התחדשות עירונית ושיקום שכונות!
שיקום שכונות החל בארץ בשנות השבעים והיה מין שותפות בין הסוכנות היהודית והממשלה. הכוונה הייתה לחדש פיזית שכונות מצוקה ובזמנו שוקמו 29 ישובים במדינה.
מה שנקרא המעברה, הייתה מקום מגוריהם של עולים חדשים רבים ובעיקר דלי האמצעים, שהושמו באוהלים ליד ערים גדולות כדי שיוכלו לעבוד. אחר כך הם הופנו לעיירות פיתוח, שם הייתה בנייה מואצת כדי לקלוט את כל משפחות העולים החדשים.
בגלל לחץ הזמן והיעדר תקציבים התשתיות של הביוב, המים, הכבישים, התאורה ועוד הוקמו ברמה ירודה ונחותה מאוד. שירותי המסחר בעיירות הפיתוח היו במבנים ארעיים, ומדשאות או גני משחק לילדים לא נבנו כלל.
בשנת 1977 החליטה ממשלת ישראל כאמור לעשות פרויקט של שיקום שכונות. לחדש את כל התשתיות בשכונות בעיירות פיתוח, וזו לא התחדשות עירונית אלא משהו אחר לגמרי.
הערך המוסף של התחדשות עירונית!
ידוע הוא כי עיירות הפיתוח נבנו בעיקר מחוץ ובמרחק מהערים הגדולות, וגם הנגישות שלהן לנתיבי תחבורה הייתה בעייתית מאוד מה שיצר ניתוק מוחלט ביניהן לבין שאר חלקי המדינה. שכונות חדשות בישובי המרכז נבנו כל העת. עוד בניין ועוד בניין ואלה נעשו מהחומרים הכי טובים, אם כי אף אחד אז לא חשב על מעלית וגם לא על מגדל. היום כשאר מסתכלים על רחובות טובים בכל מיני שכונות בעיר רמת גן או בגבעתיים, ברור שיש המון מקום לעשות התחדשות עירונית בהרבה רחובות.
יש שם בניינים בני שתי קומות, במיקום נפלא עם נוף מרהיב מה שהופך כל בית כזה ליקר מציאות, בעיקר אם הבניין הזה מחליט ללכת על התחדשות עירונית ומקבל בסוף, לא רק מעלית אלא גם דירה יותר גדולה וחדשה.
התחדשות עירונית- אדריכלות חדשה
התחדשות עירונית רמת גן, גבעתיים, בת-ים ועוד, נעשית לא רק לצורך בניית בניין מחדש, חיזוק היסודות בפני רעידות אדמה, שיפוץ הבניין ועוד אלא גם במסגרת התחדשות עירונית המקימה פרויקטים של בניינים עם אדריכלות חדשה ומעניינת.
יש לציין כי רוב השכונות הוותיקות בארץ, גם סובלות מתשתיות ובלאי גבוה ולכן במסגרת התחדשות עירונית מטפלים גם בזה וכמובן במערכות האינסטלציה של הבניין.
מעבר לכך- במסגרת התחדשות עירונית הדיירים מרוויחים דירה יותר גדולה, מקבלים מעלית, והדירה שלהם מתוכננת בצורה אדריכלית יותר נבונה ובהתאם לצרכים שלהם ב-2017.